ŽUPNIJA HORJUL
ŽUPNIJSKE NOVICE
ŽUPNIJA
PODRUŽNICE
ORATORIJ
VEROUK
SKUPINE
INFORMACIJE
OZNANILA

 

ORATORIJ 2009

ORATORIJ 2008

ORATORIJ 2007

ORATORIJ

Kaj je oratorij ? Oratorij je dobrodošla sprememba v času počitnic, saj se otroci v tem času včasih prav pošteno dolgočasijo. Oratorij pa jim daje priložnost, da čas koristno porabijo za pesmi, igre, razgibane dejavnosti in tudi krščansko življenje. Oratorij predstavlja dneve veselja, smeha, zabave in druženja otrok s svojimi vrstniki. Med drugim hoče mladim pokazati, da bi na življenje gledali bogato in s pozitivne strani. Spodbuditi jih hoče, da bi se odgovorno vključili v okolje, v katerem živijo in da bi se povezali med seboj, z drugimi ljudmi in z Bogom. Simboli, s katerimi oratorij lahko prikažemo, so šola, dom, dvorišče in župnija. Šola predstavlja razum, odgovornost in izobraževanje. Dom pomeni ljubezen, domačnost, ljubeznivost, zaupanje, zahtevnost, doslednost in disciplino. Dvorišče je kraj veselja, igre, razvedrila, bivanja v naravi, glasbe, plesa. Župnišče je simbol vere, odprtosti Neskončnemu, odkrivanja smisla in izbire vrednot življenja.

 

Prvi oratorij v Horjulu

Prvi oratorij v Horjulu je potekal, od 3. julija pa do 5. julija leta 2006 v župnijskih prostorih. Oratorij se je pričel z zborom otrok, dvigom zastave in petjem himne. Nadaljevali smo z ogledom igre o Frančiškovem življenju, katehezo ter delom po delavnicah. Otroci so lahko izbirali med zanimivimi delavnicami, kjer so lahko pokazali svoje spretnosti, uporabili darove in trenutni navdih. Po kosilu je sledila velika igra. V torek smo odšli na romarsko pot k Mariji, na Sveto Goro pri Novi Gorici, kjer je maševal naš župnik. Na romarski poti nas je spremljal tudi župan Horjula Danijel Fortuna.V nedeljo 9. julija smo imeli, po sveti maši, ogledu igre in prijetnem srečanju, zaključek oratorija. Igro, ki smo jo gledali vsak dan, v okviru kateheze, je režirala Barbara Seliger.

Na oratorij se je prijavilo 83 otrok, pri izvedbi je sodelovalo 15 animatorjev in kot glavna organizatorka ter vodja oratorija s. Simona Komar iz selezijanskega reda sester hčera Marije Pomočnice v Ljubljani.