ŽUPNIJA HORJUL
ŽUPNIJSKE NOVICE
ŽUPNIJA
PODRUŽNICE
ORATORIJ
VEROUK
SKUPINE
INFORMACIJE
OZNANILA

SPLOŠNE INFORMACIJE

Župnijski urad Horjul

Slovenska cesta 11

Telefon 01/ 7549 110

Župnijska pisarna je odprta ob ponedeljkih od 9 00 do 10 30 in vsak delovnik takoj po večerni sv. maši

 

 

DOBRO JE VEDETI ....

Sv. krst

Zakrament svetega krsta obhajamo zadnjo nedeljo v mesecu po maši. Krst otroka prijavite v župnijski pisarni vsaj mesec prej. Otroka lahko krstite samo v domači župniji, to je župnija, kjer bivata oba ali vsaj eden od staršev. Če bi radi otroka krstili v tuji župniji je potrebno predhodno pridobiti soglasje domačega župnika. Botri morajo imeti opravljene vse zakramente uvajanja, to je sv. krst, prvo sv. obhajilo in sv. birmo, če pa živijo skupaj s partnerjem pa tudi zakrament sv. zakona - poroko.

Sv. zakon

Zaročenca lahko skleneta zakrament svetega zakona samo v domači župniji neveste ali ženina.. Zaročenca se morata oglasiti pri župniku vsaj 2-3 mesece pred predvidenim datumom poroke za dogovor glede priprav in poročnega zapisnika. Zaročenca morata pridobiti vse potrebne dokumente za sklenitev zakramenta sv. zakona: krstni in samski list, potrdilo o opravljenem tečaju za zaročence.

 

Obhajanje zakramenta sv. bolniškega maziljenja

Obiski bolnikov so vsak prvi petek. Če želite redne obiske duhovnika, se prijavite v župnišču. Obiski bolnikov na domu se lahko opravijo tudi po dogovoru. Primerno je, da ostareli in hudo bolni prejmejo zakrament bolniškega maziljenja in zakrament sprave - sv. spovedi vsaj 1x letno. V primeru smrtne nevarnosti čimprej pokličite župnika, če je umirajoči ali kdo izmed domačih izrazil željo po prejemu zakramentov.

Pogreb

Ob primeru smrti se morajo svojci umrle-ga oglasiti pri župniku, kjer bo pogreb za dogovor glede dneva in ure pogreba. Hkrati je potrebno izpolniti formular za vpis v župnijsko matično knjigo umrlih. Župnik vas bo povprašal po podatkih: priimek in ime umrlega, kraj in datum rojstva, poklic, ime moža oz. žene umrlega (dekliški priimek), kraj, datum in razlog smrti.